Každá mamička, ktorá čaká dieťatko, má ambície, ako sa bude jej dieťa zdravo stravovať. Že čokoládu uvidí až v škôlke, džúsiky ani iné sladké vody dieťatko piť nebude. No častokrát sa táto ambícia rozplynie skôr, ako sa stihnete spamätať. Zdravé jedlo občas nahradí jedlo sladké, len aby dieťa vôbec niečo zjedlo. Sem tam sa pritrafí sladený čajík a nejaký kúsok čokoládky od starých rodičov. Nerobí to z vás zlú matku, ktorá zlyhala vo výžive. 

Naše deti sú však malé potvorky, ktorým sa sladké jedlo a nápoje rýchlo zapáčia. Zrazu je zelenina a čistá voda tabu a vy popustíte svoje hranice, len aby dieťa niečo zjedlo a vypilo. Každá mamička to pozná, rozhodne v tom nie ste sama. 

Aký cukor poznáme?

Predtým, ako si povieme ako cukor vplýva na zuby si povieme, aké druhy cukru poznáme. Všetky tieto zlúčeniny patria do skupiny s názvom sacharidy. Niektoré majú vplyv na vznik zubného kazu väčší, niektoré menší. Príklady cukru a jeho škodlivosti na zuby:

  • fruktóza. Všetci ju poznáte, je to jednoduchý monosacharid, ktorý sa nachádza v ovocí. Baktérie ho majú veľmi radi.
  • glukóza. Cukor, ktorý sa nachádza takmer všade v prírode, je najzákladnejšou potravou pre každú bunku. Aj tú bakteriálnu.
  • galaktóza. Je tzv. mliečny cukor, nachádza sa ako súčasť laktózy.
  • laktóza. Každá mamička pozná tento cukor, nachádza sa v každom mliečku. Preto je dôležité čistiť zúbky deťom, aj keď ešte pijú len mlieko. Aj laktóza dokáže vyvolať vznik zubného kazu
  • sacharóza. Najnebezpečnejší cukor! Toto je ten klasický kuchynský cukor, najsladší a neuveríte, baktériami v ústach prednostne skvasovaný, preto je najnebezpečnejší práve tento.
  • škrob. Áno, presne ten škrob, ktorý sa nachádza v zemiakoch. Škrob je našťastie obrovská molekula, tzv. polysacharid. Baktérie ho nevedia tak rýchlo zúžitkovať, preto je bezpečnejší pre zuby, ako iný cukor. 

Ako vplýva cukor na detské zuby?

Cukor v detských ústach je metabolizovaný baktériami. Tie vytvárajú kyslé produkty, ktoré znížia pH v ústach. V kyslom pH pod hodnotou 5,5 sa demineralizuje sklovina, vyplavujú sa z nej minerály.

Najprv vznikne povrchový zubný kaz, tzv. biela škvrna. Ak proces vzniku kazu pokračuje, vzniká rozvinutý zubný kaz. Detská sklovina je oproti sklovine trvalých zubov tenšia, menej mineralizovaná a preto v nej zubný kaz vznikne ľahšie. A ďalšie sa šíri do vnútorných častí zuba.

Akým spôsobom znížiť pôsobenie cukru na detské zuby?

Nebudem písať rady, ako vyškrtnúť cukor zo svojho jedálnička úplne. Myslím, že žiadny človek do nedokáže na 100% a takáto rada vám toho veľa neporadí. Nachystala som si preto pre vás pár tipov, ako správne konzumovať sladkosti.

Nakoniec spolu prídeme k záveru, že správne jedenie sladkostí je umenie. Samozrejme, najlepšie pre zuby by bolo ten cukor vôbec neprijímať, no nebudeme si klamať, človek občas potrebuje v živote aj niečo sladké a absolútne sa vyhnúť pôsobeniu cukru sa nedá, pretože je všade a zároveň je potrebný aj pre fungovanie organizmu.

Tipy zápisníka zubárky, ako maškrtiť:

  • Dajte deťom sladkosť po jedle, nie medzi jedlami. Prečo? Pretože pri jedle sa vylučuje veľké množstvo sliny a toto slinenie ešte chvíľku potom pretrváva. Slina dokáže neutralizovať kyslé pH. Medzi jedlami naše slinenie nie je až tak silné, preto sa cukor a týmpádom kyslé pH zdrží v ústach dlhšie.
  • Skúste obmedziť frekvenciu príjmu cukru. Stále tvrdím, že pre zuby je zdravšie 1x denne 3 tabuľky čokolády ako 3x denne 1 tabuľka. V preklade, je lepšie si zašpiniť zuby sladkosťou len raz, ako trikrát. Po každej konzumácii čokolády klesá spomínané pH v ústach.
  • Konzumujte menej lepkavé sladkosti. Slina ľahšie zmyje zo zubov džúsik ako karamelky.
  • Vypláchnite si s deťmi ústa. Nemusíte si ich preplachovať, kľudne stačí, ak sa napijete trošku čistej vody. Cukor sa vo vode rozpúšťa a vy ho zo zubov spláchnete.

  • Neumývajte si zuby hneď. Je to paradox, ale tenučká vrstva povlaku chráni pred poklesnutým pH. Počkajte 20 minút, kým slina pH zneutralizuje a zuby si s deťmi umyte neskôr. 
  • Uprednostnite iný cukor ako sacharózu. V dnešnej dobe existujú všelijaké možné spôsoby ako si osladiť jedlo alebo koláč. Sacharóza je pre zuby najnebezpečnejší cukor, baktérie ho majú najradšej. 
Tip na článok: Detailný návod ako si správne čistiť zuby

Neberte tieto rady ako striktný návod, ktorý musíte dodržiavať. Sú to len rady, ako zmierniť pôsobenie cukru na citlivé detské (a samozrejme aj vaše) zuby. Ani ja sama všetko nedodržiavam, no snažím sa, aby ten cukor nepôsobil v ústach príliš dlhú dobu. Viete, už len to, že si po čokoláde poriadne vypláchnete ústa, vašim zúbkom môže pomôcť.

© 2022 zapisnikzubarky.sk

Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Cookie nám v žiadnom prípade neposkytujú prístup k vášmu počítaču alebo akýmkoľvek informáciam o Vás, okrem údajov, ktoré budete chcieť zdieľať s nami. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Aj napriek tomu máte možnosť cookies na tejto a iných stránkach zablokovať. Ako na to v najpoužívanejších prehliadačoch, sa dočítate na tejto stránke.