Zubná sklovina tvorí povrch zuba. Je to najpevnejšie a najodolnejšie tkanivo v organizme, znesie rozličné teploty, vysoký tlak a len tak ľahko sa nezničí. Obsahuje až 98% minerálnych látok, ktoré jej dodávajú pevnosť. Najhrubšia je na hrbčekoch stoličiek, najtenšia v oblasti zubného krčku pri ďasne.

Chemicky je sklovina zuba tvorená látkou hydroxyapatit. Je to odolná zlúčenina, ktorá je však náchylná na nízke ph. Stupnica pH má hodnoty od 0 po 14. Hodnoty 0-6 považujeme za kyslé, hodnoty okolo 7 za neutrálne a hodnoty nad 8 ako zásadité.

Po príjme potravy baktérie premenia cukor na kyseliny a pH sa dostáva do kyslých hodnôt. Ak pH poklesne pod 5,5, hydroxyapatit sa začne rozpúšťať, vyplavujú sa z neho minerály. A presne tento dej nastane aj vtedy, ak sa do vašich úst dostane priamo potrava s nízkym pH.

Erózia zubov

Najkyslejšiu skupinu potravín tvoria práve citrusy, preto ich považujem za najnebezpečnejšie pre zubnú sklovinu. Patria sem citróny, mandarínky, pomaranče, pomelo, grepfruit, limetky a tak ďalej. Aby sme boli presní, toto sú hodnoty pH jednotlivých citrusov, mňa osobne veľmi prekvapila limetka.

CitrusHodnota pH
Citrón2,34
Mandarínka3,21
Pomaranč3,60
Pomelo3,44
Grepfruit3,00
Limetka2,07

Pri častom príjme kyslých potravín dochádza ku vzniku erózií na zuboch. My zubári nazývame eróziou stratu tvrdých zubných tkanív, ktorá vznikla následkom chemického rozpustenia zubnej skloviny bez činnosti baktérií. V preklade, erózia nevzniká úrazom ani nadmernou silou pri čistení, ale častým príjmom kyslých potravín.

Ako zistíte, že máte zubnú eróziu?

Pokiaľ prijímate kyslé potraviny a pozorujete, že vaše zuby sú v niektorých miestach žltšie, vidíte žltohnedé fľaky na zuboch alebo vidieť, že vám v niektorých miestach chýba zubná sklovina, tak pravdepodobne máte zubné erózie. Sú nebezpečné preto, že zuby môžu byť citlivé a strata skloviny nie je estetická.

Erózia zubov | Erózia zubnej skloviny | MDDr. Andrea Hrubá | Zápisník zubárky

Zdroj: Wikipedia.org

Ako eróziám predísť?

Najlepšou prevenciou je nekonzumovať kyslé potraviny, medzi ktoré patria citrusy, ovocné šťavy, čaje, víno, kyslé cukríky a kyslé sýtené nápoje. Bez všetkých vymenovaných vecí sa existovať nedá, preto skúste znížiť frekvenciu príjmu vymenovaných potravín.

Po jedle si nebežte hneď umyť zuby, povrchová sklovina je totiž zmäknutá. Vypláchnite si ústa čistou vodou, nechajte aspoň 20 minút pôsobiť vaše sliny na povrch zuba a až potom si zuby umyte.

Čo ak už erózie mám?

Pokiaľ už zubné erózie máte, prvým krokom bude snažiť sa zubné erózie nezhoršiť. Dodržiavajte vyššie popísaný spôsob konzumácie kyslých jedál. Existujú aj špeciálne zubné pasty vhodné pre ľudí s eróziami.

Pokiaľ sa na vašich zuboch nachádzajú viditeľné defekty, je možné tieto lézie šetrne ošetriť estetickou bielou plombou. Ak vás trápia citlivé zuby, v ambulancii sa na ne dá naniesť špeciálny lak proti citlivosti.

Navštívte svojho zubného lekára

Ten stav vašich zubov zhodnotí pomocou BEWE indexu. Je to index, ktorý zubnému lekárovi napovie, ako vážne erózie sú a na akú terapiu by sa mal vo vašom prípade orientovať.

Na záver by som doplnila, že existujú špeciálne skupiny ľudí, ktorí trpia zubnými eróziami aj napriek tomu, že nekonzumujú kyslé potraviny. Sú to ľudia, ktorí veľmi často zvracajú, napríklad ľudia trpiaci bulímiou, tehotné ženy. Ďalej sem radíme ľudí, ktorí užívajú kyslé lieky, napríklad kyselinu acetylsalicylovú.

Najdôležitejšie je odstrániť príčinu vzniku erózií a následne sa venovať samotným defektom. Vždy sa dá nájsť riešenie, aby bol s výsledkom spokojný pacient a aj zubný lekár.

© 2020 zapisnikzubarky.sk

Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Cookie nám v žiadnom prípade neposkytujú prístup k vášmu počítaču alebo akýmkoľvek informáciam o Vás, okrem údajov, ktoré budete chcieť zdieľať s nami. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Aj napriek tomu máte možnosť cookies na tejto a iných stránkach zablokovať. Ako na to v najpoužívanejších prehliadačoch, sa dočítate na tejto stránke.